Η Γιορτή της Τσιγαρίθρας

Όσοι επισκεφθούν το χωριό μας τον Φεβρουάριο, θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τη διαδικασία προετοιμασίας και φυσικά να δοκιμάσουν εντανόστιμες τσιγαρίθρες, παραδοσιακή μπομπότα και καλό κρασί.

Για όσους δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ τιγαρίθρες (ή τσιγαρίδες) θα πρέπει να τους ενημερώσουμε ότι χάνουν μια γευστική απόλαυση, που αν και δεν συνίσταται για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα χοληστερίνης, εντούτοις αποτελούν εκλεκτό έδεσμα.

Τα παλιότερα χρόνια, που τίποτα δεν πήγαινε χαμένο, το δέρμα από το σφαγιασμένο χοιρινό "κρατούσε" πάνω του ένα χοντρό στρώμα λίπους και μια “υποψία” κρέατος. Αφού αφαιρούσαν εντελώς το δέρμα, έκοβαν σε μικρά κομμάτια το λίπος με το κρέας και το έλιωναν στο καζάνι. Αφού αφαιρούσαν το ρευστό λίπος αυτό που έμενε ήταν ένα ξεροψημένο εξωτερικά, αλλά τρυφερό εσωτερικό μικρό κομμάτι κρέατος που είναι και η τσιγαρίθρα.

Ελάτε να ζήσετε από κοντά τη διαδικασία, η οποία ζωντανεύει στιγμές του παρελθόντος, ξεχασμένες στο χρόνο και στη λαογραφία.

Μια εικόνα της εκδήλωσης της τσιγαρίθρας μας δίνει και το ακόλουθο ποιήμα:

Καινούργιος χρόνος έφτασε
ας τον υποδεχτούμε
όπως εμείς γνωρίζουμε
να φάμε και να πιούμε.

ΦΛΕΒΑΡΗΣ θάναι στις εφτά
εδώ ψηλά στη ΛΟΜΠΟΤΙΝΑ
τη γλίνα θα τη λιώσουμε
με κέφι και χαρά,

Με τσιγαρίθρες κ’ μπομπότα
με κρύο, χιόνια ή μπόρα
τον κράσο μας θα ζάψουμε
για να περάσει η ώρα.

Σας περιμένουμε λοιπόν
να είστε εδώ κοντά μας
να πάρτε μέρος στη γιορτή
να πιείτε στην υγειά μας.

Επισκεφτείτε το γραφικό χωριό μας το πρώτο Σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου και γνωρίστε από κοντά την παραδοσιακή διαδικασία προετοιμασίας τους αλλά και την εκλεκτή τους γεύση! Η γιορτή διοργανώνεται από τον Δήμο, τους επαγγελματίες και καταστηματάρχες του χωριού στην κεντρική πλατεία, όπου παραδοσιακά εδέσματα, όπως η μπομπότα και ο τραχανάς αλλά και το κρασί σερβίρονται σε αφθονία!

Φωτογραφίες